Els IV premis La Confederació reconeixen la governança democràtica i transformació social durant la Covid-19

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
L’objectiu dels guardons és reconèixer les millors experiències en governança democràtica i transformació social. Font: La Confederació. Font: Font: La Confederació.
L’objectiu dels guardons és reconèixer les millors experiències en governança democràtica i transformació social. Font: La Confederació.
En governança democràtica, es va emportar el guardó la Fundació Privada del Maresme Pro Persones amb Disminució Psíquica i l’Associació educativa i cultural FORMES. Font: La Confederació. Font: Font: La Confederació.
En governança democràtica, es va emportar el guardó la Fundació Privada del Maresme Pro Persones amb Disminució Psíquica i l’Associació educativa i cultural FORMES. Font: La Confederació.
En transformació social es va guardonar a la cooperativa Alba Jussà i l’Associació Riborquestra. Font: La Confederació.  Font: Font: La Confederació.
En transformació social es va guardonar a la cooperativa Alba Jussà i l’Associació Riborquestra. Font: La Confederació.

Els IV premis La Confederació reconeixen la governança democràtica i transformació social durant la Covid-19

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

Enguany han estat guardonades la Fundació el Maresme, l’Associació educativa i cultural FORMES, l’Associació Alba Jussà, l’Associació Riborquestra i l’Associació per a la integració de persones amb dificultats Sociolaborals Entrem-hi.

Aquest passat 24 de novembre el Tercer Sector Social de Catalunya ha realitzat en un acte en línia l’entrega dels IV Premis La Confederació 2020, atorgats per La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya.

L’objectiu dels guardons és reconèixer les millors experiències en governança democràtica i transformació social desenvolupades per entitats sense ànim de lucre que treballen en l’àmbit dels serveis d’atenció a les persones arreu del territori.

Tal i com diu la Laia Grabulosa, la directora de La Confederació, enguany s’ha volgut reconèixer a totes les entitats socials i professionals que de forma incansable han estat en primera línia de la pandèmia de la Covid-19 amb pràctiques que s’estan duent a terme des de la iniciativa social.

“La voluntat que tenim i el més important és poder posar llum sobre iniciatives del tercer sector i que sovint queden invisibilitzades. Posar en valor i fer reconeixement a aquesta feina ara i sempre, centrada en la transformació social i la governança democàtrica, perquè són el reflex del que fem i del com ho fem”.

L’acte va comptar amb la moderació de la periodista Elisenda Roca i va ser inaugurat per la vicepresidenta de La Confederació, Helena Fontanet, seguit en directe per 194 persones. Representants de les entitats socials, professionals, representants de col·legis professionals, de l’administració pública i diputats i diputades del Parlament de Catalunya, entre d’altres col·lectius.

Fontanet va iniciar l’acte destacant que “Hem estat a primera línia de la pandèmia. Al costat del front sanitari hi ha hagut un front social que, sovint massa invisibilitzat, ha estat i és absolutament essencial per no deixar cap persona enrere”. “Ens fa especial il·lusió aquest acte de reconeixement que volem dedicar expressament, a totes les entitats i professionals que de forma incansable estan al costat de les persones, especialment de les més vulnerables”, va afegir la vicepresidenta.

Governança democràtica

En governança democràtica, a la categoria d’ ‘Espais i metodologies innovadores’, es va emportar el guardó el projecte ‘Transformació del model organitzatiu: cap a la governança democràtica basada en l’autogestió i autoorganització’ de la Fundació Privada del Maresme Pro Persones amb Disminució Psíquica (Mataró). Es va premiar el seu procés de canvi i transformació en profunditat que s’ha anat desenvolupant durant els darrers anys, amb un gran impacte en la gestió de l’organització.

D’altra banda es va posar èmfasi en el valor afegit que suposa un procés d’aquestes característiques en una entitat amb forma jurídica de fundació i que fos un model amb un alt potencial de transferència a altres realitats.

En la categoria d’‘Experiències de participació de les persones ateses’ es va premiar la iniciativa ‘Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (XIC)’ de l’Associació educativa i cultural FORMES (Barcelona), per suposar un gran potencial d’acció comunitària amb alta capacitat d’incidència, transferència i impacte social, a més d’apostar per fer créixer la comunitat, des de la reciprocitat, l’aprenentatge horitzontal i l’intercanvi, a partir de les capacitats de les persones.

Transformació social

En transformació social, en la categoria d’’Innovació en nous productes i serveis’ va rebre el premi el projecte ‘Llavors d’oportunitats’ de la cooperativa Alba Jussà (Tremp), per la generació d’oportunitats per a persones amb especials dificultats en un territori amb escassos recursos per a aquestes persones portant a terme una iniciativa que, a més, genera un impacte ambiental positiu.

En la categoria d’‘Experiències transformadores amb alt impacte en la comunitat’ va ser guardonada la iniciativa ‘Riborquestra: espai comunitari i intergeneracional’ de l’Associació Riborquestra (Barcelona), per haver construït un espai d’aprenentatge, cultura i educació inclusiva a la comunitat, en un barri amb una alta diversitat. També es va premiar l’alt potencial de transferibilitat i impacte a llarg termini en la vida comunitària.

Menció especial

D’altra banda, el jurat va considerar oportú atorgar una menció especial a la iniciativa ‘Entrem’, pel procés participatiu per a la creació d’una cooperativa de segon grau, de l’Associació per a la Integració de persones amb dificultats Sociolaborals Entrem-hi (Vilafranca del Penedès).

La comissionada d’Acció Social de l’ Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes, va destacar la importància dels premis La Confederació per posar sobre la taula qüestions tant importants com el què es fa, el com es fa i el per què es fa. “Des d’una vessant ètica, l’acció social només es pot plantejar des de la vocació de transformació social”, va assegurar Fuertes.

Lluïsa Moret, presidenta de l'Àrea de Cohesió Social, va remarcar el valor del Tercer Sector Social en el territori i va destacar “el treball conjunt de les entitats socials i els municipis, col·laborant des de la proximitat per donar resposta a les necessitats de persones”.

Per finalitzar l’acte, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda de La Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va felicitar a La Confederació per la consolidació d’uns guardons que ajuden a dona visibilitat la feina del Tercer Sector Social.

També va donar un agraïment especial per la tasca essencial que han fet entitats i professionals al llarg de la pandèmia i va afirmar que “el document de bases de la Llei Catalana de l’Economia Social Solidària que hem treballat conjuntament ha de significar l’obertura d’una nova etapa plena d’oportunitats també pel Tercer Sector“.

Afegeix un comentari nou