“Perquè cada dia sigui 8 de març” – Editorial d’Helena Fontanet, presidenta de La Confederació

Notícies

BlogNotícies“Perquè cada dia sigui 8...

“Perquè cada dia sigui 8 de març” – Editorial d’Helena Fontanet, presidenta de La Confederació

Aquest any, com cada 8 de març, hem celebrat el Dia Internacional de la Dona. Tal com expressàvem en el manifest que vam fer públic, al Tercer Sector Social tres de cada quatre professionals contractades són dones. Aquesta realitat ens configura com un sector d’activitat altament feminitzat; una sobrerepresentació que no hem de confondre amb la superació de les bretxes de gènere que, malauradament, encara impregnen el conjunt de la societat, també el Tercer Sector Social.

Que el sector de serveis d’atenció a les persones estigui tan feminitzat no és casual: respon a  la distribució estereotipada de les tasques en funció de les atribucions de gènere i, la cura de les persones, especialment a aquelles en situació d’especial vulnerabilitat o dependència, culturalment sempre s’ha atribuït a les dones. I, entre altres factors, aquesta realitat explica un dels principals mals del sector: la manca de valor i reconeixement, tant social com econòmic, de la nostra tasca professional. En aquest context, cal promoure dinàmiques de sororitat que ajudin a l’apoderament de les dones.

És hora de trencar la correlació directa entre feminització i precarització. I per fer-ho, cal afrontar, de forma radical i urgent, canvis estructurals que assegurin la igualtat d’oportunitats i una transformació social feminista. Com a sector vivim en pròpia pell aquesta situació i, com a professionals, la mirada interseccional evidencia com la condició de ser dona travessa i agreuja les situacions de vulnerabilitat.

Com a entitat representativa del Tercer Sector Social, des de La Confederació estem compromesos amb l’equitat de gènere i des de l’any 2017 estem impulsant el Programa de gestió del canvi pel foment de l’equitat de gènere al Tercer Sector Social de Catalunya; un conjunt d’actuacions estratègiques encaminades a posar el nostre gra de sorra per avançar en aquest repte majúscul que tenim com a societat.

Helena Fontanet
Presidenta