28è FÒRUM FEDAIA: 23, 24 i 25 d’octubre de 2024

Notícies

BlogNotícies28è FÒRUM FEDAIA: 23, 24 i 25 ...

28è FÒRUM FEDAIA: 23, 24 i 25 d’octubre de 2024

Un any més, enguany els dies 23, 24 i 25 d’octubre, FEDAIA, fa el seu tradicional Fòrum. 

FEDAIA és l’organització compromesa amb la transformació social per avançar en la garantia dels drets de les infàncies i adolescències. Representa el conjunt d’entitats socials catalanes que defensen la igualtat d’oportunitats de les més vulnerabilitzades; reivindiquen els drets a l’educació, la formació, la participació, la salut, el bon tracte i la protecció davant el desemparament, negligències, abusos i violències. 

La 28a edició del Fòrum FEDAIA portarà per títol “Desconstruïm la institucionalització”.

La desinstitucionalització en la infància és un procés complex que busca canviar el paradigma d’atenció als nens, nenes i adolescents (NNA) que es troben en situació de vulnerabilitat o desemparament. Tradicionalment, aquests NNA han estat acollits en institucions residencials, allunyats del seu entorn familiar i comunitari.

La desinstitucionalització és un model d’atenció centrat en l’interès superior de l’infant, des d’una perspectiva de drets, a partir d’un treball en clau familiar i comunitari. Això es pot aconseguir mitjançant diferents mesures, com:

  • Prevenció: Implementar programes i serveis per enfortir les famílies i evitar que els NNA ingressin al sistema de protecció.
  • Acolliment familiar: Prioritzar l’acolliment familiar, ja sigui en famílies biològiques extenses, famílies d’acollida o famílies educadores.
  • Atenció en comunitat: Desenvolupar serveis de suport especialitzats a la comunitat per atendre els NNA i les seves famílies sense necessitat d’institucionalització.
  • Transformació de les institucions: Transformar les institucions residencials en centres d’acollida temporal amb un enfocament familiar i comunitari.
  • Èmfasi en els processos de d’autonomia i emancipació, treballant el procés de sortida de les institucions en els casos d’acollida permanent en centres residencials. 

Treball per millorar la qualitat de l’atenció a NNA a partir de la millora de les condicions laborals de les persones professionals així com de la seva formació avaluació continua i acompanyament.

Els objectius de la desinstitucionalització són diversos, però principalment busquen garantir els drets dels NNA a viure en un entorn familiar segur, protector i afectuós, on puguin desenvolupar-se plenament i tenir les mateixes oportunitats que la resta d’infants.

La desinstitucionalització és un procés complex que requereix un compromís a llarg termini per part de l’Estat, les organitzacions de la societat civil i la comunitat en general. També és fonamental disposar de recursos financers i humans suficients per implementar les mesures necessàries i garantir el benestar dels NNA.

Us convidem a participar, un nou any, d’aquest fòrum amb la intenció de retrobar-nos i compartir experiències, reflexions i formació en relació amb aquest tema que ens genera nous interrogants cada dia a la nostra pràctica professional.