Coneixem a… La Fundació Sant Tomàs d’Osona i el Lluçanès

Notícies

BlogNotíciesConeixem a… La Fundació ...

Coneixem a… La Fundació Sant Tomàs d’Osona i el Lluçanès

Amb la sèrie d’entrevistes “Coneixem a…” volem mostrar la tasca que fan les entitats del tercer sector social des de la base. Milers d’iniciatives i entitats que volem donar a conèixer i reconèixer, destacant el seu valor d’aportació del tercer sector social, el sector sense ànim de lucre que té cura de les persones.  

1.- Què és i què feu a la Fundació Sant Tomàs? 

Sant Tomàs és un grup d’entitats d’iniciativa social sense ànim de lucre que treballa perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats en el desenvolupament o amb situació de vulnerabilitat puguin millorar la seva qualitat de vida i tenir les mateixes oportunitats que la resta de la societat. L’entitat també ofereix suport a les seves famílies i treballa principalment a les comarques d’Osona i el Lluçanès. 

Comptem amb diferents serveis per donar una atenció integrada a infants, joves, adults i també a persones en edat avançada. Gestionem un centre de desenvolupament i atenció precoç, una escola d’educació especial, un centre ocupacional, un centre de formació i inserció laboral, un servei d’habitatge, un centre especial de treball, un servei d’acolliment residencial per a persones amb necessitats d’atenció generalitzada, un club de lleure i esport i un servei de respir per a les famílies.

Per tal de portar a terme l’activitat col·laborem amb les administracions i amb institucions públiques i privades. Som una entitat arrelada al territori i el nostre objectiu és treballar amb les millors aliances i sinèrgies possibles que millorin l’atenció i ens facin créixer per prestar el bon suport. Actualment formem part de Sinergrup, la Fundació tutelar l’Esguard, Osonament, la Taula de la Infància, Adolescència i Famílies d’Osona, Xarxa d’escoles sostenibles de Vic, la Xarxa d’Entitats d’Inserció Sociolaboral d’Osona i Ripollès entre d’altres. A banda de les més pròximes territorialment també som membres de Dincat i AEES Dincat i ECAS, ACTAS, CCPC, ACELL, GIEE, UCCAP o la Xarxa d’Habitatges d’Inserció Social de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a través de les quals podem fer sentir la veu del sector.   

 

2.- Heu vist canviar les necessitats de les persones ateses, o incrementar-les, després de la pandèmia de la COVID19?

La COVID-19 va ser una etapa molt intensa i intensiva pel que fa a la prestació del servei i dels suports necessaris. Vam haver d’aprendre moltes coses i ens vam adaptar a les necessitats que el nostre col·lectiu precisava. Penso que ho vam fer amb nota i de tot plegat n’hem extret conclusions molt interessants. 

Per exemple, la necessitat ens va obligar a esponjar els grups d’atenció diürna per tal de no atendre moltes persones en el mateix espai. Per poder-hi donar sortida es van descentralitzar els espais i es van obrir centres en municipis on no hi teníem presència. La proposta sorgida d’una necessitat va permetre oferir una atenció més pròxima al domicili de la persona i millorar la seva autonomia i relació amb el seu entorn més pròxim així com facilitar el treball comunitari.

En aquests moments la situació s’ha normalitzat però això no ho hem modificat. Al contrari, s’ha consolidat i estem obrint nous centres ja que hem vist que amb la disminució dels trasllats i facilitant l’autonomia de les persones usuàries s’ha millorat el seu nivell de satisfacció i d’interrelació amb l’entorn més pròxim. 

A banda d’aquesta nova organització en la prestació dels serveis diürns, la COVID-19 també va provocar un augment de casos d’atencions al centre de desenvolupament i atenció precoç d’infants amb trastorns de conducta o retards en el desenvolupament fruit, entre altres coses, de l’abús de pantalles durant el confinament. La situació en moltes cases durant la pandèmia era molt complexe i les pantalles feien de cangur digital. Actualment, atenem infants que malgrat no viure en confinament abusen de la pantalla i això genera unes conseqüències. Per minimitzar-les, des del CDIAP hem impulsat una campanya de sensibilització per alertar dels perills de l’ús de pantalles en infants de 0 a 3 anys que compta amb el suport dels serveis de pediatria de la comarca i les escoles bressol. 

 

3.- Quins valors i punts forts creieu que té la vostra entitat i (què aporta al territori, heu realitzat algun tipus d’experiència innovadora, quin retorn social en positiu teniu…)

Sant Tomàs és una entitat nascuda al territori i pel territori per donar resposta a una necessitat que el sector públic no cobria. Fa quasi 60 anys un grup de set famílies amb fills i filles amb discapacitat intel·lectual van fundar l’Associació Sant Tomàs per tal d’oferir una escolarització adaptada als seus infants. D’això en va sorgir l’entitat actual que gràcies als suports socials i institucionals s’ha acabat convertint en una entitat que atén a més de 2.400 persones i dona feina a un miler de persones, 360 de les quals són amb discapacitat i 42 amb risc d’exclusió social. Sant Tomàs actualment té una presència molt destacada a la comarca i compta amb un ampli reconeixement social i institucional com a entitat de referència en l’atenció centrada en la persona i en la lluita per una societat justa i inclusiva. 

A banda de l’atenció directe i els suports personalitzats, Sant Tomàs ha engegat unes iniciatives singulars i més recents que permeten visibilitzar i posar en valor la tasca de les persones usuàries. Una d’elles són les patates de Sant Tomàs, les primeres patates xips elaborades a l’estat per una entitat social, i que des de fa quasi dos anys es poden trobar als principals supermercats de Catalunya i establiments de restauració. D’altra banda, l’obrador de xocolata de Sant Tomàs és un projecte d’ocupació terapèutica que dona oportunitats d’inserció social i laboral a persones amb discapacitat intel·lectual a través de l’elaboració de torrons, bombons o mones de Pasqua. Justament aquest any hem guanyat el primer premi en el concurs de la millor mona de xocolata Catalunya. Tant les patates com la xocolata segueixen un procés d’elaboració artesanal i amb molta cura. 

D’altra banda, l’entitat també té un projecte d’artesania social que elabora productes propis com bosses de ma, arracades, penjolls o decoració nadalenca quan és el moment. Les persones involucrades fan la manipulació, cusen, pinten i ideen moltes de les propostes que es poden comprar al taller botiga que l’entitat té al centre de Vic o a la botiga on line. I finalment, Sant Tomàs també té un estudi de disseny gràfic que es diu Autèntic i que a través dels dibuixos i les diferents creacions de les persones ateses al centre de dia, elaboren propostes per tercers com poden ser cartells, targetes, murals o fins i tot publicacions institucionals com és la nostra memòria anual que podeu consultar aquí

 

4.- Des del vostre punt de vista, quins són els 3 temes clau que posaríeu a l’agenda política i als debats electorals per avançar a l’assoliment dels vostres objectius?

Des del nostre punt de vista, és important visibilitzar les reivindicacions del sector social ja que tradicionalment no ha estat fàcil posar sobre la taula les necessitats i la situació de les entitats socials. Creiem essencial posar en valor la professionalitat, els coneixements i l’expertesa dels professionals. Aquest aspecte requereix millorar significativament les condicions salarials a les persones treballadores, eliminant les diferències entre sectors que existeixen actualment. L’agenda política ha de tenir en compte aquestes reivindicacions ja que sense aquestes les entitats conviuen amb elevades rotacions de personal i amb condicions salarials molt poc adequades a les exigències dels llocs de treball. Això afecta a les entitats però a qui més afecta és a les persones ateses que viuen amb canvis de referents més continuats del que tocaria. 

D’altra banda, les necessitats de les persones usuàries han canviat i en molts casos no ho han fet els plantejaments estructurals. És, doncs, una tasca a fer la revisió i actualització de la cartera de Serveis Socials. Tasca que ens consta que s’ha engegat però caldria donar-li continuïtat i actualitzar-la més d’hora que tard.

I finalment, el tercer tema clau que caldria entomar és la millora de l’ordenació territorial dels serveis, garantint l’accessibilitat i eliminant l’excessiva burocràcia, tant pels professionals com per les famílies i persones usuàries a l’hora de relacionar-se amb l’administració.

El director de la Fundació Sant Tomàs, Ricard Aceves Torrents
L’obrador de xocolata de la Fundació en plena campanya de Pasqua